Gebruikte frituurolie heeft, in tegenstelling tot de meeste andere afvalstromen, een zeer hoge energetische waarde. Deze afvalolie wordt namelijk omgezet naar biobrandstof of biochemical (biodiesel, bioglycerine, HVO, SAF, bionafta, biopropaan). Als horeca-ondernemer of organisatie kan je gebruikte frituurolie laten ophalen tegen een vergoeding via een erkende en gecertificeerde ophaler ( bvb Quatra ) Maar wat bepaalt nu juist de hoogte van die vergoeding?
De prijs voor gebruikte frituurolie en frituurvet is afhankelijk van een aantal factoren:
- Groothandelsprijs van gebruikte frituurolie
- Volume
- Kwaliteit
- Logistiek
- Partnerkeuze
Groothandelsprijs van gebruikte frituurolie
De vraag naar afgewerkte gebruikte frituurolie als grondstof bepaalt voor een groot deel de prijs. Stijgt deze prijs, dan volgt ook de vergoeding voor de opgehaalde frituurolie bij de horecazaken. Daalt deze prijs, dan zal ook de vergoeding dalen.
De groothandelsprijs wordt bepaald door:
- Productiekosten voor het omzetten van de gebruikte frituurolie tot biobrandstof of biochemical
- Dieselprijs, kerosineprijs en energieprijs
- Prijs van verse plantaardige en dierlijke olie (soja, koolzaad, zonnebloem, palm, dierlijk vet)
- Marktsentiment: het vooruitzicht op de markt, micro- en macro-economisch
- Lokale bijmengmandaten die bepalen welk percentage afval deel moet uitmaken van onze energiemix
Daarnaast zijn er ook veel factoren die je zelf in handen hebt en een invloed hebben op je vergoeding.
Volume
Hoe meer frituurvet of -olie er kan worden opgehaald in één stop, hoe minder deze ophaling kost, wat kan leiden tot een hogere vergoeding van de gebruikte frituurolie. Ook het volume op jaarbasis heeft een invloed. Hoe hoger het jaarvolume, hoe betere prijsvoorwaarden mogelijk zijn.
Kwaliteit
De opgehaalde olie die wordt omgezet tot grondstof bevat altijd onzuiverheden en vocht. Hoe minder vocht en onzuiverheden er worden aangetroffen in de gebruikte frituurolie, hoe lager de zuurtegraad, hoe beter het rendement en bijgevolg de vergoeding kan zijn.
Logistiek
Heeft de medewerker veel werk aan het ophalen van de gestockeerde olie doordat deze moeilijk toegankelijk is, in een kelder staat,… dan kost een ophaling meer tijd. Deze extra tijd kan een invloed hebben op de berekende ophaalkost.
Partnerkeuze
Als je partner niet enkel de ophaling voorziet, maar ook zelf recycleert, uit zich dat in schaalvoordelen die zich op hun beurt kunnen vertalen naar een hogere vergoeding.
Ook de grootte van de partner speelt een rol. Hoe groter het logistieke netwerk van de partner, hoe efficiënter hij de ophalingen kan plannen, waardoor de logistieke kost beperkt wordt en een hogere vergoeding kan betaald worden.
Conclusie
Heel wat factoren hebben een invloed op de prijs van gebruikte frituurolie. Onthoud vooral dat je deels afhankelijk bent van de groothandelsprijs, maar dat je als klant zelf ook een deel bepaalt.
www.quatra.com