Horecatel, de jaarlijkse professionele afspraak voor de horeca in België!

Van 09 tot 12 maart 2025 vindt de 58ste editie plaats van een van de grootste vakbeurzen gewijd aan de sector van de horeca en de voedingsindustrie. Horecatel op WEX in Marche-en-Famenne verwelkomt bijna 370 exposanten afkomstig van heel België en de naburige landen (Frankrijk, Groothertogdom Luxemburg…) om hun producten en diensten voor te stellen (meubilair, tafelcultuur, voedingsproducten, digitale oplossingen, externe inrichtingen…) aan de professionals in de sector van de horeca.

Dit jaar verwelkomen we maar liefst 31 nieuwe bedrijven in de vijf paleizen van het WEX. In Paleis 1 wordt er speciale aandacht besteed aan vegetarische, veganistische, lactosevrije en glutenvrije producten onder het label "Plant-based".

Paleis 6 dompelt u onder in de gastronomische wereld, en besteedt aandacht aan een sector in voortdurende ontwikkeling: de hotelindustrie. Adviesbureaus, digitale oplossingen, cosmeticaproducten, textiel, meubilair en software komen tijdens de beurs ook aan bod.

En laten we vooral één van de paradepaardjes van dit paleis niet vergeten, de collectieve stand van Apaq-W, een echt uithangbord voor de Waalse producenten. Dankzij de stand krijgen de aanwezige producenten meer aandacht en kunnen ze hun vakkennis en kwaliteitsproducten promoten bij restaurateurs en grootkeukens. Het is voor hen een uitgelezen kans om het belang van lokale producten op een menu te benadrukken.

Kookdemonstraties en -wedstrijden

Vier dagen lang komen chef-koks van allerlei achtergronden samen op de "Master Stage" om hun passie te delen met de bezoekers. Dat gebeurt via een programma van culinaire demonstraties (nog in ontwikkeling), onder het scherpe en goedkeurende oog van Philippe Limbourg. Thomas Troupin, chef-kok van restaurant TOMA , zal de rol van voorzitter op zich nemen tijdens de dertiende editie van de "Trophée Eric Martin", die op maandag 10 maart op de Master Stage zal doorgaan. Kom vanaf 13.00 uur ontdekken wie de opvolger wordt van Enguerrand Moura van Barge (Brussel). De vier geselecteerde kandidaten moeten één voorgerecht en één hoofdgerecht bereiden op basis van een verrassingsmand met verplicht te gebruiken producten.

Ook nieuw in 2025: in Paleis 1 komt er een conferentieruimte.

"La Scène de demain" is de plek voor conferenties rond thema's zoals AI, overheidsopdrachten voor grootkeukens, duurzaam beheer, maatschappelijk verantwoord ondernemen...

Horecatel Hospitality Awards

De tweede editie van de Horecatel Hospitality Awards zal toeristische accommodaties in België en het Groothertogdom Luxemburg in de schijnwerpers zetten. De twintig geselecteerde accommodaties worden onderverdeeld in vier categorieën en door anonieme inspecteurs beoordeeld op hun creativiteit, toewijding aan uitmuntendheid en innovatievermogen.

De prijsuitreiking vindt plaats op woensdag 12 maart 2025 tijdens de Horecatel-beurs.

Nieuw in 2025: “De favoriet van het publiek”. Internetgebruikers kunnen via sociale media stemmen op de accommodatie van hun keuze.

Horecatel Awards 2025

Ook de "Horecatel Awards" steken dit jaar in een nieuw jasje, met een bekroning voor het meest innovatieve product in de volgende vier categorieën:

1. Categorie beste plant-based product

  • Innovatief karakter van het product
  • Originaliteit van het product op de markt
  • Gezondheid/Voedingswaarde
  • Duurzaamheid/Milieu-impact

2. Alternatieve 0%-alternatief voor alcoholische dranken

  • Smaakervaring van alcoholische dranken

3. Categorie beste ambachtelijke product

  • Authenticiteit/vakkennis

4. Categorie domotica in de hotelsector/horeca

  • Gegevensbeveiliging en privacy
  • Gemakkelijke integratie en gebruik

De genomineerde inzendingen worden op zondag 9 maart beoordeeld door een jury van professionals uit de sector en journalisten:

  • Dieter DEVRIENDT - Hoofdredacteur van Delicatesse, Bakery & Food Services
  • Delphine DAUBY - Membership Development Coordinator Wagralim
  • Fabienne BISTER - Voormalig CEO van Bister en consultant

Na beraadslaging wordt er per categorie één winnaar gekozen.

→ De winnaars van elke categorie krijgen een trofee en een diploma tijdens

De officiële opening van Horecatel die plaatsvindt op zondag 9 maart omstreeks 18.00 uur op de Master Stage van Paleis 6.

PRAKTISCHE INFO

www.horecatel.be

Wanneer: van 09 tot en met 12 maart 2025

Openingsuren:

  • Van zondag 10 maart tot en met dinsdag 12 maart: van 11.00 tot 19.00 uur (toegang tot 18.30 uur)
  • Woensdag 13 maart: van 11.00 tot 18.00 uur (toegang tot 17.30 uur)

Prijzen (beurs enkel toegankelijk voor professionals):

  • Op vertoon van een uitnodigingskaart: gratis toegang via online registratie
  • Zonder uitnodiging: € 70
  • Studenten hotelschool (enkel woensdagnamiddag): € 6/persoon
  • Kinderen tot 12 jaar: gratis

Overeenkomstig de algemene voorschriften inzake voedselhygiëne zijn honden niet toegestaan op dit evenement.

Parking: 3.000 plaatsen op het terrein

  • € 5/dag (betaling aan de receptie van Paleis 3 en 6)

Adres: WEX, Rue des Deux Provinces, 1 te 6900 Marche-en-Famenne