HORECA IN CIJFERS

Guidea, het kenniscentrum voor toerisme en horeca, plaatste onlangs een gloednieuw horecarapport op zijn websites. U kan hierin per gewest, provincie of zelfs gemeente opzoeken hoe de horeca er de afgelopen tien jaar, tussen 2012 en 2022, evolueerde.

Met 3.728 zaken blijft Antwerpen nog steeds de horecahoofdstad van ons land, gevolgd door Gent en de gemeente Brussel. Het Limburgse Herstappe, de kleinste gemeente van België, is niet toevallig ook de kleinste horecagemeente met sinds vorig jaar opnieuw één horecazaak: ijssalon ’t Tolhuys.

Met 28,34 horecazaken per 1.000 inwoners en 24,1% aandeel van de horeca in alle ondernemingen is het toeristische Vresse-sur-Semois in de Ardennen dan weer de absolute koploper.

Het Vlaams Gewest telde in 2022 38.872 horecaondernemingen, alweer een lichte stijging tegenover de jaren ervoor (37.761 in 2021, 36.607 in 2020). Ook in Wallonië zien we een zelfde lichte stijging: 17.472 in 2022, 17.069 in 2021, 16.949 in 2020. Enkel in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest gaat het aantal horecazaken voor het vierde jaar op rij in dalende lijn: 7.217 in 2022, 7.275 in 2021, 7.318 in 2020.

596 Brusselse horecaondernemingen hielden er in 2022 mee op, waarvan 289 de deuren moesten sluiten wegens faillissement. In Vlaanderen ging het om 942 faillissementen, in het Waals gewest om 386. In relatieve termen is de hoofdstad daarmee de koploper met 40 faillissementen per 1.000 horecaondernemingen, tegenover 25 in Vlaanderen en 22 in Wallonië.

In Vlaanderen werden in 2022 3.900 nieuwe horecazaken opgericht, in Wallonië 1.716 en in BHG 485.

In Vlaanderen was de horeca in 2022 goed voor 85.113 arbeidsplaatsen, in Wallonië 33.077 en in Brussel 29.009. Het merendeel van de werknemers is werkzaam in restaurants, gevolgd door fastservice, al zijn in BHG hotels, restaurants, catering en fastservice nagenoeg even sterk aanwezig. Opmerkelijk is dat in Vlaanderen voltijders en werknemers in “speciale regimes”, voornamelijk flexi-jobs, de hoofdmoot uitmaken van de tewerkstelling. In Wallonië is het aandeel van die laatsten verwaarloosbaar en zijn er veel meer deeltijders aan het werk.

Verder geeft het rapport statistieken over tijdelijke werkloosheid, het aantal zelfstandigen in de horeca en het aantal leerlingen in het voltijds horecaonderwijs.

Op een heel eenvoudige manier kan u bovendien al deze cijfers op het niveau van uw gemeente raadplegen.

https://www.guidea.be/Nieuws/Artikel/Id/1039/Ken-jij-de-horecacijfers-van-jouw-gemeente

https://guidea.incijfers.be/dashboard/dashboard1/gemeenterapport-horeca