Dat geen twee frietjes hetzelfde zijn, weten ze in Merchtem na de Week van de Smaak maar al te goed. Frietspecialist Eddy Cooremans bakte acht verschillende soorten aardappelen, die meteen door de bezoekers van de Vershoeve werden gekeurd en geproefd.
Merchtemnaar Eddy Cooremans baatte jarenlang zelf een frituur uit in Humbeek. Hij is ook bestuurslid van de Belgische Vereniging van Frituristen (Navefri). Deze specialist op vlak van frietjes liet tijdens de Week van de Smaak de bezoekers van de Vershoeve in Peizegem-Merchtem genieten van verschillende soorten frieten.
Als docent van Syntra Leuven en bestuurslid van Navefri en in het vooruitzicht van de week van de friet, was het de bedoeling van merchtemnaar Cooremans iets te doen rond de aardappel.
De vele bezoekers die kwamen kennis maken met de aardappel waren zeer verrast over het verschil van smaak en kleur, alsook de bakkwaliteiten.
‘Er zijn echt veel soorten aardappelen. Iedere speciale soort heeft haar specifieke kenmerken. Zo kunnen pakjes frieten heel erg van elkaar verschillen’, zegt Cooremans.
Dat merkten ook de bezoekers van de Vershoeve in de Galgestraat. De eerste aardappelsoort die in het frietvet werd gedompeld, was de Mont Blanc. Maria Van Campenhout: ‘Deze is heel krokant gebakken, prima.’ Ook Emiel Van den Broeck vindt deMont Blanc wel in orde, maar vindt de bintjes toch nog krokanter.’
Het bintje blijft de beste
Ook culinair specialist André Delcart uit Dendermonde kwam naar Peizegem om zijn deskundige uitleg te geven. Delcart brengt binnenkort een boek over aardappelen en frietjes op de markt. ‘Eigenlijk heeft het bintje is nog altijd de beste structuur om te bakken’ zegt André Delcart. ‘Om frieten te bakken, is een aardappel nodig die een vrij hoog zetmeelgehalte heeft. En dat is een specifiek kenmerk van ons bintje. Het is een ras dat meer dan honderd jaar oud is en nog altijd als beste frietaardappel wordt ervaren.’
‘Het bintje is ontwikkeld in Friesland door een schoolmeester die soorten aardappelen kruiste en ze vernoemde naar oudleerlingen’, zegt Delcart.
Over de bintjes zijn ook bezoekers Dirk Struelens en Lieve Wermos het roerend eens: ‘Bintjes zijn de beste aardappelen om frietjes van te bakken. Ze zien er het smakelijkst uit en zijn ook het lekkerst.’
De proevers maakten nota’s van hun bevindingen over de aardappel en maakten daarna een klassement op.
De aardappelsoorten die men kon proeven waren namelijk de: Bintjes , Innovator, Agria, Mont Blanc, Forza, Challenger, Nicola, Allegria, Vitelotte (blauw vlezig).
De dag van de aardappel (smaak) zou niet mogelijk geweest zijn zonder de sympathieke medewerking van Navefri, Vlam, Syntra Leuven , Binst Breeding en Selection , Vanderhaegen potatoes en Hellinckx Luc