Levo bestaat in 2016 precies honderd jaar. Het familiebedrijf is succesvol en heeft zijn zaken goed op orde. Om de groei bij te kunnen houden werd in maart de nieuwe sausfabriek in Franeker in gebruik genomen.
FRANEKER NEDERLAND – Na een periode van afstemmen draait de nieuwe sausfabriek van Levo in Franeker inmiddels op volle toeren. Daarmee heeft de Friese olie-, sauzen- en margarineproducent de productiecapaciteit verdubbeld. ‘We zijn klaar voor de toekomst’, stelt Jurjen Rollingswier tevreden vast. Hij vormt samen met zijn dochter Birgit en zoon Simon de directie van Levo.
De afgelopen tien jaar maakte Levo een stormachtige groei door. Dat begon met de introductie van Grenada Gold frituurolie dat voldoet aan alle eisen van de campagne Verantwoord Frituren. De frituurolie met onderscheidende eigenschappen bleek een schot in de roos en heeft zijn weg naar de fastservicebedrijven, horeca en industrie gevonden. Door de groei en de productie van sauzen kwam de capaciteit van Levo onder druk te staan. Uitbreiding was noodzakelijk. Op eigen terrein werd een nieuwe fabriek van 2.000 vierkante meter gebouwd. ‘Beter en efficiënter produceren, dat was het doel’, vertelt Simon Rollingswier. ‘Tijdens de planontwikkeling kwamen we erachter dat het verstandig was om ook het ketelhuis te vervangen en het tanklokaal aan te pakken. Want als we iets doen, doen we het goed.’ Belangrijkste aspect is de optimalisatie van het hele productieproces mede door meer automatisering. De nieuwe fabriek biedt meer ruimte, waardoor meer producten gelijktijdig kunnen worden geproduceerd. ‘Daarnaast heerst er rust op de vloer, dat maakt het prettig werken voor iedereen.’
In het nieuwe tanklokaal staan 15 enorme tanks van 40.000 liter per stuk voor de verschillende soorten olie. In totaal is er een extra opslag- en verwerkingscapaciteit van 700.000 liter gecreëerd. Bij de losplaats heeft in de nieuwe situatie elke oliesoort zijn eigen separate lospomp. Via het leidingwerk wordt de oliesoort gescheiden getransporteerd naar het tanklokaal. ‘Op deze manier is vermenging niet mogelijk. De traceability is daardoor verbeterd’, aldus Simon Rollingswier. Met de extra capaciteit zijn de mogelijkheden flink toegenomen. We kunnen nu nog beter inspelen op wensen van klanten, bijvoorbeeld door het ontwikkelen van een nieuwe frituurolie of saus met een specifieke samenstelling of met speciale ingrediënten. Het is een maatstaf voor onze betrokken werkwijze waarbij aandacht voor de klant voorop staat. Dat onderscheidend vermogen wordt gewaardeerd.’
Levo zet ook de komende tijd in op kwaliteit, professionalisering, innovatie, productontwikkeling en automatisering. Het bedrijf is van plan om met nieuwe sauzen te komen. Met de nieuwe sausfabriek moest het aantal personeelsleden worden vergroot. Levo heeft inmiddels 28 medewerkers in dienst. Er wordt hier door het hele team met passie en betrokkenheid gewerkt. Dat geeft een trots gevoel.’
De mogelijkheden voor een verdere uitbreiding van de productie zijn aanwezig.