Stripverhalen en andere kunst
10 jaar Frietmuseum in Brugge
Het Brugse frietmuseum, dat in het prachtige pand ‘De Saaihalle’ is ondergebracht, bestaat dit jaar 10 jaar en dus is het hoog tijd om het nog eens een bezoek te brengen voor zij die het eerder zagen, voor zij die het nog niet zagen: een absolute must.
Dagelijks bezoeken heel wat toeristen het museum maar het is zeker en vast ook een aanrader voor de Belgische friturist want heel veel van de getoonde items doen denken aan hoe het beroep vroeger was, wat de evolutie is, wat de techniek achter het beroep betekent en dat er heel wat kunst is gewijd aan het prachtige beroep.
Cédric en Eddy Van Belle zijn naast de bezielers van het frietmuseum ook die van nog twee musea in Brugge: ‘Choco-Story’ en het museum van de binnenhuisverlichting ‘Lumina Domestica’ en daarnaast staan nog een aantal initiatieven in de startblokken.
Elke zaal van het Frietmuseum is voorzien van heel duidelijke tekstpanelen in drie verschillende talen en ook de kinderen worden niet over het hoofd gezien. Door middel van leuke stripfiguurtjes Mieke (een friet) en Jan (een aardappel) krijgen de kleine bezoekers duidelijk tekst en uitleg bij het tentoongestelde.
In één van de zalen staat een mooie houten frituur opgesteld, waar men door kan wandelen maar waar ook de vrijheid is de tentoongestelde stukken ter hand te nemen en eens uit te testen hoe het voelt om bijvoorbeeld een frietschaal op te schudden ,het grote zoutvat te hanteren enz…
Binnenkort, ergens eind juni of begin juli, wordt de nieuwe bovenzaal geopend. Deze heeft een tijdje dienst gedaan voor de herdenking van 14-18 met prachtig fotomateriaal van hoe soldaten in de oorlog en in de loopgraven omgingen met het frieten bakken en waarin dat bakken zich dan precies voltrok; helmen o.a., Een mooie gedachte dat in het heetst van de strijd, het verlangen naar een gebakken frietje bleef bestaan. Of het afgeleverde goedje op dat moment even lekker was dan het hedendaags frietje is uiteraard de vraag.
In die bovenzaal zal via een groot stripverhaal worden verteld hoe de aardappel wordt verwerkt, komt er een stukje technologie aan te pas en zal een mooie collectie mosterdpotten worden tentoongesteld. Dat alles zal gepaard gaan met het beluisteren van muziek en andere audio-bestanden. Ongetwijfeld boeiend!
Frietje en Tuurke
De strip voor en over Frituristen
Pierre Boschmans is de tekenaar en echtgenote Marie-Louise de tekstschrijver van de leuke strips rond Frietje en Tuurke waarvan momenteel twee edities bestaan. Beiden baatten zo’n 20 jaar frituur Bieke uit in Schelle. Momenteel geniet het koppel van de zogenaamde rust in Wilrijk. Veel stilzitten is er echter niet bij.
Het begon ooit met Lucien Decraeye die grote fan was van de mooie, op frietgebaseerde nieuwjaarskaartjes die Pierre en Maria-Louise jaarlijks stuurden.
Op een bepaald moment vroeg wijlen Lucien Decraeye aan Pierre of hij niet eens een stripverhaal kon maken over de frituursector en meer bepaald over het verdwijnen van de nostalgische frituurbarak. Dit verdwijnen lag Lucien sterk op de maag en dus wou hij het Barakske alsnog tot de eeuwigheid verheffen. En zo geschiede. De eerste strip was een feit: ‘Het Broze Barakstke’ heeft ondertussen een plaatsje verworven in het Wilrijks erfgoed, dus op dat vlak zit het in elk geval snor.
Bij de komst van het Frietmuseum werd de vraag om een strip te schrijven opnieuw gesteld, dit maal door Eddy Van Belle, om rond het frietmuseum een strip te maken en ook die is een feit geworden: de Coloradogeest, een stripverhaal dat gaat over de geschiedenis van de aardappel. Leuk in het verhaal is het feit dat één van de stripfiguren gebaseerd is op één van de medewerkers van het Frietmuseum zelf, de man die in de frituur van het Frietmuseum werkt. Eddy Van Belle liet er meteen 2000 exemplaren van drukken.
Pierre heeft altijd graag getekend. In zijn jeugd hield hij zich bezig met het hertekenen van bestaande strips om daarna een eigen stijl te ontwikkelen. Die stijl hanteerde hij vooral bij het maken van de jaarlijkse wenskaarten die echte pareltjes zijn en die tentoongesteld worden in het frietmuseum. De tekstbewerkingen zijn van de hand van echtgenote Marie-Louise.
Of er nog verhalen komen, is nog niet duidelijk maar in elk geval is het een leuk idee dat de frituursector zijn eigen strip heeft en dat er een leuk verhaal schuilt in de verhalen.
De stripverhalen zijn te koop aan €5 / stuk en kunnen bijvoorbeeld een leuk geschenk vormen tijdens een wedstrijd in de frituur. Het enige wat je daarvoor moet doen is een mailtje sturen naar pierre.boschmans@telenet.be. Een echte aanrader want het gaat wel degelijk om unieke frituurstrips.
Afspraak dus allen deze zomer in het Frietmuseum van Brugge:
Vlamingstraat 33, 8000 Brugge
Het frietmuseum is dagelijks open van tot 10 tot 17 uur. Gesloten op bepaalde feestdagen. www.frietmuseum.be